Frilans – på riktigt

Ett inlägg i Frilanslivet, 8 augusti, 2016

Kongruens är ett ord som betyder överrensstämmelse. Inom den humanistiska psykologin syftar kongruens på förhållandet mellan det idealiserade och det reella jaget, det vill säga hur väl bilden av vilken sorts person en vill vara överrensstämmer med hur en faktiskt är.

Det där begreppet, kongruens, är en av få saker jag kommer ihåg från psykologilektionerna på Magasinsgatan i Göteborg. Kanske till och med det enda. Men aldrig har det varit så applicerbart på mig som idag.

Förlåt min bombastiska inledning, jag tänker att min nästan-kandidat i journalistik måste användas till något om det så må vara onödigt långa och krystade formuleringar i en blogg. Men det är faktiskt så att min självbild inte alls överensstämmer med den person jag varit det senaste halvåret. Det råder inkongruens.

Jag, den minst organiserade, den tröttaste, den minst disciplinerade, den hopplösa, kan med rätta kalla mig för frilansare. Det är närapå exakt ett halvår sedan jag avslutade min heltidstjänst på Strafe och med skräckblandad förtjusning klev rakt in i frilanslivet. Och vet ni vad?

Det har gått helt ok.

Det vore en superstor lögn att säga att jag har kunnat välja och vraka mellan uppdrag. Och har jag badat i pengar? Nja. Men jag har överlevt. Hankat mig fram. Betalat hyran. Haft pengar till öl. Utnyttjat friheten i frilanslivet och spenderat en del tid utomlands. Jobbat hyfsat mycket varje månad. Utvecklat en arbetsmetod som fungerar helt ok för mig. Det hade jag aldrig trott efter frilanskursen på journalisthögskolan.

Det har varit en enormt lärorik vår för mig och jag tar mina erfarenheter och lärdomar med mig in i hösten som stundar. Jag ska nämligen flytta till Uppsala och lägga fyra och ett halvt år på att bli jurist. Men sluta frilansa, det tänker jag inte göra.

Därför har jag lagt tid på att göra om min hemsida. Därför har jag fyllt upp en portfolio med några av de jobb jag utfört under min frilansperiod. Och därför skriver jag det här inlägget. För att kicka igång en ny frilansperiod. En som kommer att vara i fyra och ett halvt år och förhoppningsvis hjälpa mig att finansiera mina studier.

Så. Då vet ni att om ni, eller någon ni känner, har behov av en supertrevlig och helt ok utvecklare, skribent eller lärare så finns jag. Och med tanke på vilken medioker säljare jag är kommer jag förmodligen alltid att ha tid för uppdrag.

Slut på inlägg.
Tack och kram!